Tapahtumakalenteri

Tulevat tapahtumat:

Ti 6.4 – pe 9.4.2021 Luomutuottajien opintomatka Tanskaan ja Etelä-Ruotsiin

Lähde mukaan tutustumaan Tanskan ja Etelä-Ruotsin luomutiloille! Matkalla vierailemme mielenkiintoisilla ja monipuolisilla luomukasvinviljelytiloilla sekä -kotieläintiloilla.

6.4.2021
Kokoonnumme Helsinki-Vantaan lentokentällä klo 15.45. ja lennämme Kööpenhaminaan. Majoitumme hotelliin ja nautimme yhteisen illallisen.

7.4.2021
Vierailemme Risbjerg Landbrugtilalla, jossa on kasvivalikoimassa mm. viljoja, sokerijuurikasta, lupiinia, härkäpapua sekä nurmen- ja apilansiementä. Tilalla on lisäksi emakoita ja lihasikoja.
Lounaan jälkeen vierailemme Kragegaardenin tilalla. Tilalla viljellään perunaa, vihanneksia, apilansiementä ja viljaa. Viljasato jauhetaan omassa viljamyllyssä ja tila ostaa viljaa myös muilta luomutiloilta jauhontuotantoon. Valmiit jauhotuotteet myydään suoraan tilalta. Päivän päätteeksi majoitumme ja syömme yhteisen illallisen.

8.4.2021
Vierailemme luomukasvinviljelytilalla Själlannissa (kohde tarkentuu myöhemmin). Lisäksi iltapäivällä saamme kuulla Segesin luomuasiantuntijoiden luennon luomutuotannon uusista innovaatioista. Illalla majoitumme ja syömme yhdessä illallista.

9.4.2021
Tilavierailu Etelä-Ruotsissa Skånessa sijaitsevaan Fagraslätt-tilalle. Tilalla viljellään monipuolisesti eri kasveja: mm. musta- kidney – ja tarhapapuja, kvinoaa, linssejä, porkkanaa, sipulia, perunaa, rapsia, viljoja ja rehukasveja. Osa sadosta myydään verkkokaupan kautta. Toinen tilavierailu on Lundmarks Lantbruk AB -luomutilalle. Tilalla viljellään mm. mallasohraa, sokerijuurikasta, porkkanaa ja omenoita. Lisäksi tilalla on emolehmiä ja sikoja. Lento takaisin Suomeen lähtee illalla ja olemme perillä Helsingissä klo 22.50.

Matkan järjestävät yhteistyössä Aikaa On -hanke ja Luomumpi Varsinais-Suomi -hanke. Matkan hinta on Aikaa On –hankkeen pienryhmäläisille 740-870 €, muille 1000-1185 €. Hinta riippuu osallistujamäärästä.

Katso tästä tarkemmat tiedot matkan alustavasta ohjelmasta.

Ilmoittautuminen matkalle on päättynyt. Mahdollisista peruutuspaikoista ilmoitetaan syksyn 2020 aikana!

Menneet tapahtumat:

To 10.9.2020 Infotilaisuus: Hyvinvointia metsästä, Ammattiopisto Livia, Tuorlantie 1, Piikkiö

Metsäbiotalous kasvuun, EkoTeko ja Luomumpi Varsinais-Suomi -hankkeet järjestivät tilaisuuden metsien hyvinvointipalveluista ja luonnontuotteista. Tilaisuudessa käsiteltiin mm. Metso-hyvinvointipolkuja, metsien luomusertifiointia, pakurin kasvatusta, luonnontuotteiden keruuta sekä metsän tuoksuista valmistettuja hyvinvointituotteita. Katso tilaisuuden esitykset tästä.

Ti 19.5.2020 Webinaari: Hyvinvointia metsästä

Metsäbiotalous kasvuun, EkoTeko, Luomuisa Satakunta ja Luomumpi Varsinais-Suomi -hankkeet järjestivät webinaarin metsien hyvinvointipalveluista ja luonnontuotteista. Katso materiaalit tästä.

Ma 23.3.2020 Infotilaisuus: Luomutuki-info, verkkotilaisuus

Kevään luomutuki-info järjestettiin etäyhteyden välityksellä. Puheenvuoroja kuultiin mm. sitoumusehdoista, luomuvalvonnasta ja Neuvo2020-palvelun hyödyntämisestä. Tilaisuuden tallenteet löydät täältä.

Pe 6.3.2020 Infotilaisuus: Tuorlan Ilmastoseminaari, Ammattiopisto Livia, Tuorla, Tuorlantie 1, Piikkiö

Tuorlassa järjestettiin kevään kuumin seminaari aiheesta ilmastonmuutos ja maatalous. Tilaisuudessa oli asiantuntijoiden puheenvuoroja ilmastonmuutoksesta, siihen varautumisesta ja sen hillitsemisestä. Päivän aikana keskusteltiin mm. ilmastopolitiikasta, ilmastoviisaista viljelyratkaisuista, puiden istutuksesta, biohiilestä sekä hiilen sidonnasta. Tilaisuuden järjestivät Ammattiopisto Livia ja Luomumpi Varsinais-Suomi -hanke. Katso videotallenne tästä.

Ke 25.2.2020 Etäluento: Henri Murto / Rekolan puutarhatila

Henri Murto Rekolan puutarhalta luennoi Ammattiopisto Livian puutarhuriopiskelijoille puutarhan toiminnasta, kumppanuusmaataloudesta sekä ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävästä, regeneratiivisesta, monipuolisesta ja tuottavasta puutarhaviljelystä. Katso videotallenne tästä.

Ke 5.2.2020 Infotilaisuus: Pysy jyvällä – luomusiemenen tuotanto jo käyttö, Sarka-museo, Vanhankirkontie 383, Loimaa

Ajankohtainen katsaus siementuotannon mahdollisuuksista ja kylvösiemenen käytöstä luomutuotannossa. Lue raportti ja katso tilaisuuden esitykset tästä.

Ke 22.1.2020 Infotilaisuus: Luomua ja lähiruokaa ammattikeittiöihin, Forum Marinum, Linnankatu 72, Turku

Tilaisuudessa jaettiin hyviä kokemuksia luomu- ja lähiruoan käytön lisäämisessä ammattikeittiöissä. Tilaisuuden järjestivät yhteistyössä Luomumpi Varsinais-Suomi ja Kuluttajat ruokatalouden keskiössä -hankkeet. Lue raportti tästä.

Ti 14.1.2020 Infotilaisuus: Sika- ja siipikarjatilojen kotieläintuet + tietoisku vapaasta porsituksesta, Tuorlantie 1, Kaarina (auditorio)

Timo Heikkilän puheenvuoro vapaasta porsituksesta, ajankohtaista tietoa sika- ja siipikarjatalouden kotieläintuista. Katso tilaisuuden materiaalit täältä.

Ke 30.10.2019 Infotilaisuus: Paikallisilla elintarvikkeilla kansainvälisille markkinoille, Salon IoT campus, Joensuunkatu 7, Salo

Paikallisten elintarvikkeiden vientimahdollisuuksia käsittelevä tilaisuus järjestettiin usean hankkeen yhteistyönä (Kuluttajat ruokatalouden keskiössä (KulTa), Laatumarja, Luomumpi Varsinais-Suomi, Menestyvä maatila ja Vastuullista proteiinia pöytään) Salon IoT campuksella. Tilaisuudessa Fennopromon Jukka-Pekka Inkinen ja Eeva-Liisa Lilja kertoivat kasviproteiini- ja luomutuotteiden sekä marja- ja hedelmäjalosteiden markkinamahdollisuuksista maailmalla ja yritysten kasvumahdollisuuksista. Lisäksi tilaisuudessa oli paikallisia yrittäjiä kertomassa kokemuksistaan viennistä. Tilaisuudesta on tulossa raportti blogiin.

La 28.9.2019 Livia-torin Kekrimarkkinat, Livian Ammattiopisto, Tuorla, Tuorlantie 1, Piikkiö

Kekrimarkkinoilla Livian opiskelijat myivät kasvattamiaan lähiruokaherkkuja. Hankkeen puolesta järjestimme luomutorin, jossa alueen luomutuottajat myivät tuotteitaan ja kerroimme ihmisille luomutuotannosta.

To 12.9.2019 Infotilaisuus: Agrometsätalousseminaari, Livian Ammattiopisto, Tuorla, Tuorlantie 1, Piikkiö

Tuorlassa järjestetyssä seminaarissa käsiteltiin agrometsätaloutta monipuolisesti. Stephen Briggs kertoi kokemuksistaan Isossa-Britanniassa ja lisäksi puheenvuoroja kuultiin myös mm. kasvien vuorovaikutuksesta, jalopuista ja niiden hoidosta sekä agrometsätaloutta edistävästä AFINET-verkostosta. Tilaisuuden päätti tutustuminen Tuorlan tulevaan agrometsätalouden koealueeseen, sienten ymppäysnäytös sekä pensasmustikkamaistiaiset. Lue raportti ja tutustu materiaaleihin täältä.

Ke 21.8.2019 Tilavierailu: Mikolan luomutila, Rymättyläntie 1072, Poikko

Mikolan luomutila on pitkään toiminut monipuolinen luomupuutarhatila. Tilalla on monipuolista kasvihuone- ja avomaantuotantoa luomuna, kesäkukkien tuotantoa, oma tilamyymälä Rymättyläntien varressa sekä tuotteiden suoratoimituksia kauppoihin.

To 8.8.2019 Kimppakyyti Mustialan luomupellonpiennarpäivään

Kimppakyydin kohteena oli Luomussa vara parempi -hankkeen pellonpiennarpäivä Mustialassa. Nähtävillä oli mm. viljojen lajikekokeita, maatiais- ja seosviljoja, aluskasveja, kaistakokeiluita ja yrttejä laitumella, rehumaissia, perunaa, pölytyskaistoja, droonin käyttöä havaintojen teossa ym. Paikalla oli myös kasvinviljelyn ja kotieläintuotannon asiantuntijoita – tutkimuksen, neuvonnan, koulutuksen sekä yritysten edustajia. Opetus- ja tutkimusnavettaan pääsi tutustumaan katseluparvelta. Lisäksi alueella oli luomutori ja -kahvila sekä kotieläinpiha.

To 18.7.2019 Infotilaisuus: Mehiläispäivä, Hembacka, Villkärrintie 35, Kemiö

Tilaisuudessa kuulimme kokemuksista ja opimme uutta mesikasvikesannoista, pölytyspalveluista, biologisesta torjunnasta ja luomuhunajasta. Lopuksi halukkailla oli mahdollisuus tutustua Hembackan mehiläispesiin ja vierailla läheisessä Kimitobrewing-pienpanimossa. Lue raportti ja tutustu materiaaleihin

Ke 3. – la 6.7.2019 OKRA maatalousnäyttely, Oripää

Olimme esillä Okrassa Ammattiopisto Livian osastolla. Osastolla tarjosimme tietoa tulevista tapahtumista ja luomukeruutuotannosta. Jaoimme myös luomumustikkamehua.

Pe 28.6.2019 Tilavierailu: Henttulan luomutila ja SikkaTalu, Naantali

Kävimme juhannuksen jälkeen retkellä tutustumassa saariston luomukotieläintuotantoon. Kohteina olivat Henttulan luomutila Velkualla (Henttulantie 15) ja Lammastila SikkaTalu Rymättylässä (Salonkyläntie 102). Henttulassa tuotetaan luomumaitoa mm. alkuperäiskarjasta, SikkaTalussa taas monipuolisia lammastuotteita ahvenanmaanlampaasta ja itäfriisiläisestä maitolampaasta. Vierailujen välissä nautimme omakustanteisen lounaan Livonsaarella. Lue raportti

La 25.5.2019 Tuorlan avoimet ovet, Maaseutuopisto Tuorla, Tuorlantie 1, Piikkiö

Olimme kertomassa luomutuotannosta Tuorlan avointen ovien päivässä Livia -torilla. Esillä oli esimerkiksi ProLuomu ry:n luomun esittelyvideo ja useita paikallisia luomutuottajia myymässä tuotteitaan.

Pe 17.5.2019 Pellonpiennartilaisuus: Eco Weedkiller, Maaseutuopisto Tuorla, Hedelmä- ja marjatarha, Piikkiö

Kokeilimme myrkytöntä rikkatorjunnan vaihtoehtoa Tuorlan hedelmä- ja marjatarhassa. Paikalla oli Kimmo Kärki Konevel oy:stä esittelemässä Eco Weedkiller -rikkatorjuntakonetta.

Tapahtumasta on tulossa juttu blogiin.

Ti 16.4.2019Infotilaisuus: Luomuinfoilta, Ilmaristen matkailutila, Väänteläntie 45, Lieto

Ohjelmassa ajankohtaista asiaa luomukorvauksesta (Erkki Aro, V-S Ely) ja kesän luomutarkastuksista (Rosita Isotalo, Ammattiopisto Livia), puheenvuoro muokkauksesta, murukestävyydestä ja hiilensidonnasta (Heikki Ajosenpää, ProAgria Länsi-Suomi) sekä viljelijäkokemuksia erilaisista lannoitusvaihtoehdoista luomussa. Katso puheenvuorojen tallenteet hankkeen Youtube-kanavalta.

Ti 9.4.2019 Yritysvierailu: Munaxin vierailukeskus, Torikantie 5, Laitila

Vierailulla pääsimme tutustumaan v. 2013 Suomeen rantautuneeseen tuotantomuotoon, ulkokananmunatuotantoon. Ulkokanalassa kanat pääsevät ulkoilemaan päivittäin ja ne syövät gmo-vapaata, lähellä tuotettua rehua. Vierailun aikana tutustuimme kanojen olosuhteisiin ja kuulimme tuotantoketjun vaiheista aina tilalta kaupan hyllylle saakka. Luomukananmunantuotantoon liittyviin kysymyksiin olivat vastaamassa Munax Oy:n osakas ja luomukananmunantuottaja Juha Venno sekä ulkomunien tuottaja Juhani Torikka. Raportin vierailusta voit lukea tästä.

To 28.2.2019 Temadag: MARK och MASK – bördigare jord, Axxell Brusaby

Bördig jord har bl.a. definierats som ’Mark som år efter år ger höga och jämna skördar med små insatser utifrån’. Sådana åkrar blir allt viktigare, både inom konventionell och ekologisk odling, då marginalerna för lönsamhet blivit mindre.

Ke 13.2.2019 Infotilaisuus: Kestävä kasvinsuojelu puutarhatuotannossa, Tuorla

Infopäivässä kuulimme tietoa kestävistä ja luonnonmukaisista kasvinsuojelumenetelmistä avomaalla, tunnelissa ja kasvihuoneessa. Tilaisuus järjestettiin yhdessä ’SataVarMa’ ja ’Uutta kasvua luomusta’ -hankkeiden kanssa. Raportti luettavissa tästä.

Ti-ke 5.-6.2.2019 Retki: Jatkojalostusaiheinen retki Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan maakuntiin

Vierailukohteisiin kuului laaja-alaisesti elintarvikealan yrityksiä ja keskityimme yritysvierailuilla elintarvikkeiden jatkojalostukseen. Kohteet edustavat sekä luomu- että tavanomaista tuotantoa. Lue retkiraportti tästä.

Ke 30.1.2019 Infotilaisuus: Puutarhatuotteiden jatkojalostus, Tuorla

Tilaisuus keräsi runsaasti osallistujia. Tilaisuus järjestettiin yhdessä ’Kuluttajat ruokatalouden keskiössä’ ja ’Uutta kasvua luomusta’ -hankkeiden kanssa. Raportin voit lukea ja materiaalit löydät tästä

Ti 22.1.2019 Infotilaisuus: Luomumetsän mahdollisuudet, Tuorla

Kuulimme ja keskustelimme metsien luomusertifioinnin ja luomuluonnontuotteiden keruun mahdollisuuksista! Tilaisuus järjestettiin yhdessä Lounais-Suomen Metsäekosysteemipalvelut-hankkeen kanssa. Katso materiaalit ja lue juttu Turun Sanomista 23.1.2019

Infotilaisuus: Minustako luomuviljelijä, useita paikkakuntia

Miten luomuun siirtyminen vaikuttaa tilan toimintaan? Kannattaako se taloudellisesti? Mitä tilalla pitää huomioida? Miten luomuun pääsee? Mistä aloittaa? Entä luomusitoumus ja valvonnat? Onko luomutuotteille kysyntää? Muummuassa näistä teemoista keskusteltiin infotilaisuuksissa. Tilaisuudet järjestettiin yhdessä Uutta kasvua luomusta-hankkeen kanssa.

21.11.2018 klo 16-19 Huittisissa

29.11.2018 klo 16-19 Kankaanpäässä 

10.12.2018 klo 16-19 Salossa

12.12.2018 klo 16-19 Uudessakaupungissa

Pe 30.11.2018 Yritysvierailu: Paijan tilateurastamo ja pihattosikala,  Saarikontie 141, Urjala

Paijan tilan siat asuvat vuonna 2018 valmistuneessa pihattosikalassa. Runsas olkikuivitus ja mahdollisuus ympärivuotiseen ulkoiluun takaavat sioille mahdollisimman stressittömän kasvuympäristön. Teurastus tapahtuu samassa pihapiriissä sijaitsevassa tilateurastamossa. Vierailun ohjelmassa tutustuminen pihattosikalaan ja tilateurastamoon sekä mahdollisuus tehdä ostoksia tilamyymälässä. Lue raportti

Ti 16.10.2018 Infotilaisuus: Erikoiskasvit vaihtoehtona, Maatalousmuseo Sarka, Loimaa

Luomumpi Varsinais-Suomi, Uutta kasvua luomusta – osaamisella kannattavuutta Satakuntaan ja Gluteenittomasta viljelykierrosta erikoistumisvaihtoehto tiloille -hankkeet järjestävät infotilaisuuden erikoiskasvien viljelystä, markkinoista ja kannattavuudesta
sekä luomu- että tavanomaisen tuotannon näkökulmasta. Katso materiaalit ja lue juttu Luomulehdestä 6/2018 (s. 18)

Pe 12.10.2018 Yritysvierailu: Suomisen maito, Perttelmäentie 1, Tortinmäki 

Pirkko ja Jaakko Suomisen 140 lypsylehmän maitotilalla tuotetaan luomumaitoa 2006 valmistuneessa kahden robotin pihattonavetassa. Osa tilan maidosta käytetään Jymy-luomujäätelön raaka-aineeksi. Tilalla on laajaa yhteistyötä lähialueiden luomukasvinviljelytilojen kanssa ja yhteistyötilat tuottavat osan tilan eläinten rehustuksesta. Tilalla on oma öljynpuristamo, josta syntyvä rypsi/rapsirouhe käytetään karjan valkuaisrehuksi. Vierailulla saamme Jymy-jäätelö maistiaisia ja samalla kuulemme esittelyn Jymy-jäätelöstä. Lue raportti

Ke 1.8.2018 Yritysvierailu: Kieloniemen luomutila, Nordvikintie 550 B, Mjösund/Kemiö

Kieloniemen luomutila on vuodesta 2014 toiminut monipuolinen luomupuutarhatila Kemiönsaaressa. Tilalla tuotetaan monipuolisesti eri puutarhakasveja kuten mansikkaa, vadelmaa, perunaa, vihanneksia ja hunajaa. Vierailulla luomuviljelijä Lea Räisänen kertoo tilan toiminnasta. Ohjelmassa on tämän jälkeen keskustelua mm. luonnonmukaisen puutarha- ja hunajantuotannon teemoista. Lue raportti

 Ti 24.7.2018 Yritysvierailu: Myssyfarmi, Piimätie 620, Kyrö 

Janne ja Anna Rauhansuun luomukasvinviljelytilalla on panostettu kasvipeitteisyyteen. Viljelykierrosta löytyy apilanurmien lisäksi syysrypsiä, -ruista, vehnää ja hernettä. Rypsi yhdessä sopimusviljelijöiden tuottaman sadon kanssa jalostetaan tilan omassa puristamossa rypsiöljyksi ja herneistä valmistetaan hernerouhetta ja -jauhoa. Tilalla asuu myös pieni lammaskatras, jonka villasta valmistetaan maailmaakin valloittaneita myssyjä.Lue raportti

On 18.7.2018 Temadag: Ekologisk vallodling, Axxell Brusaby, Brusabyvägen 2, Kimito

Dagen består av föreläsning och diskussion kring aktuella ämnen inom ekologisk vallodling och fältvandring med observationer i fält både ovanför och under markytan där vi tittar på Brusabys ekovallar i Strömma. Föreläsare under dagen är vallexperten Jan-Olof Johnsson samt Leila Warén-Backström, driftschef på Brusaby gård. Arrangörer: Projekt EkoNu! och projekt Luomumpi Varsinais-Suomi

Ti 17.7.2018 Retki: Erikoiskasviretki, lähtö ja paluu (yhteiskuljetus): Isohallintie 10, 21430 Yliskulma 

Vaihtoehtoja viljalle! Päivän aikana vieraillaan Rainingon luomutilalla Liedossa, Murtolan Hamppufarmilla Marttilassa sekä Joeli Lintulan luona Mellilässä. Retki tarjoaa monipuolisen katsauksen erikoiskasvien viljelyyn ja niiden soveltuvuuteen luomutilan viljelykiertoon. Vierailukohteiden pelloilla kasvaa mm. luomukvinoaa, -kuminaa, -öljyhamppua, -tattaria, -pakastehernettä, -puhdaskauraa, -syysrypsiä, -hernettä ja -härkäpapua. Omakustanteinen lounas Sarka-maatalousmuseolla.Lue raportti

To 28.6.2018 Yritysvierailu: Vestlax Mellangård,  Vestlaxvägen 1219 A, Kemiönsaari

Kasper Lindroosin tilalla Vestlaxissa Kemiönsaarella kasvatetaan villasikoja sekä dexter-lihakarjaa. Lisäksi tila tarjoaa matkailupalveluita. Tila on aloittanut kotieläinten luomuun siirtämisen v. 2018, joten vierailun yhteydessä kuulemme myös tuoreen luomutuottajan mietteitä luomuun siirtymisestä.

Ti 26.6.2018 Yritysvierailu: Koivunalhon luomutila, Kylänpääntie 117, Lieto 

Esa ja Maarit Heinosen luomukasvinviljelytilalla tuotetaan monipuolisesti palkoviljoja. Herneen, härkäpavun ja makealupiinin lisäksi viljelykiertoon sisältyy kauraa sekä nurmia, joita hyödynnetään mm. timotein ja apilan siementuotannossa. Tilan lupiinijauhoa löytyy lukuisten kauppojen hyllyistä Varsinais-Suomessa ja lähimaakunnissa.  Lue raportti

27.4.2018 Temadag: Ekologisk frukt- och bärodling, Pargas

Läs mer

16.4.2018 Infotilaisuus: Luomuinfoilta, Ilmaristen matkailutila, Lieto

Luomumpi Varsinais-Suomi -hankkeen esittely (Alma Lehti, ProAgria Länsi-Suomi), ajankohtaista Elystä (Erkki Aro, Varsinais-Suomen Ely-keskus), ajankohtaista tukihakuun ja kesän luomuvalvontoihin (Rosita Isotalo, Livia), kokemuksia seoskasvustojen ja aluskasvien viljelystä (Marko Väljä, luomuviljelijä). Lue raportti