Tapahtumakalenteri

Tulevat tapahtumat:

Infotilaisuus: Puutarhatuotteiden jatkojalostus, ke 30.1.2019 klo 9.30-15, Tuorla

Kiinnostaako vihannesten, marjojen tai hedelmien jatkojalostus omalla tilalla? Mitä se edellyttää käytännössä? Tai haluatko tietää, mitä mahdollisuuksia tarjoaa luomuvihannesten tuotanto teollisuuden jalostettavaksi? Tule kuulemaan puutarhatuotteiden jatkojalostuksen vaatimuksista, mahdollisuuksista ja käytännöistä Tuorlaan 30.1.2019. Ei osallistumismaksua.

Ilmoittaudu 21.1.2019 mennessä sähköpostitse ville.korpelainen@livia.fi tai tekstiviestillä numeroon 050-5702708, että osaamme järjestää oikean määrän tarjoiltavaa (ilmoita myös mahdollinen erityisruokavalio).

Tilaisuuden järjestävät ’Luomumpi Varsinais-Suomi’, ’Kuluttajat ruokatalouden keskiössä’ ja ’Uutta Kasvua luomusta’ -hankkeet.

OHJELMA (muutokset mahdollisia):

9.30 Saapuminen ja kahvi / tee, Luomumpi Varsinais-Suomi -hanke tarjoaa

10.00 Infopäivän avaus ja katsaus markkinoihin & kuluttajatrendeihin. Ville Korpelainen, Livia, Luomumpi Varsinais-Suomi

10.30 Puutarhatuotteiden jatkojalostus – elintarvikelainsäädännön ja luomuvalvonnan näkökulma. Johanna Mattila, Turun yliopisto, Brahea-keskus

11.15 Luomuvihannesten jalostus hapattamalla – Outi Tamminen, Kairoon maatilatuote ky

12.00 Lounas (omakustanteinen 7,50 €), ravintola Tähkä

12.45 Avomaankurkuista hapankurkkuja. Juho Vainio, Veljesten suolakurkut

13.10 Artesaaniruokaa marjoista ja hedelmistä. Margot Wikström, Suomen Artesaaniruoka ry

13.35 Jatkojalosteita omenasta. Paula Achrén, Paula Achrénin puutarha

14.00 Luomuvihanneksia teollisuuden tarpeisiin. Hankintapäällikkö Timo Kaila, Apetit Ruoka oy

14.30 Kauppiaan puheenvuoro jalosteiden kysynnästä ja hankinnasta, K-Kauppias Veli-Pekka Hussi, K-Supermarket Manhattan

14.50 Tilaisuuden päätös. Ville Korpelainen, Livia, Luomumpi Varsinais-Suomi

Retki: Jatkojalostusaiheinen retki Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan maakuntiin, ti-ke 5.-6.2.2019

Vierailukohteisiin kuuluu laaja-alaisesti elintarvikealan yrityksiä ja keskitymme yritysvierailuilla elintarvikkeiden jatkojalostukseen. Kohteet edustavat sekä luomu- että tavanomaista tuotantoa. Retkelle ovat tervetulleita kaikki elintarvikealasta kiinnostuneet!

Lisätiedot ja ilmoittautumisohjeet.

Infotilaisuus: Kestävä kasvinsuojelu puutarhatuotannossa, ke 13.2.2019, Tuorla

Infopäivässä tulossa tietoa kestävistä ja luonnonmukaisista kasvinsuojelumenetelmistä avomaalla, tunnelissa ja kasvihuoneessa. Tarkempi ohjelma päivitetään sivulle lähiaikoina.

Menneet tapahtumat:

Infotilaisuus: Luomumetsän mahdollisuudet, ti 22.1.2019 klo 16.45-20.00, Maatalousopisto Livian Tuorlan opetusyksikkö, Koulurakennus, Tuorlantie 1, Piikkiö

Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan metsien luomusertifioinnin ja luomuluonnontuotteiden keruun mahdollisuuksista! Tilaisuus järjestetään yhdessä Lounais-Suomen Metsäekosysteemipalvelut-hankkeen kanssa. Katso materiaalit ja lue juttu Turun Sanomista 23.1.2019

Infotilaisuus: Minustako luomuviljelijä, useita paikkakuntia

Miten luomuun siirtyminen vaikuttaa tilan toimintaan? Kannattaako se taloudellisesti? Mitä tilalla pitää huomioida? Miten luomuun pääsee? Mistä aloittaa? Entä luomusitoumus ja valvonnat? Onko luomutuotteille kysyntää? Tervetuloa kuulemaan, mitä luomuun siirtyminen tarkoittaa käytännössä! Tilaisuudet järjestetään yhdessä Uutta kasvua luomusta-hankkeen kanssa.

21.11.2018 klo 16-19 Huittisissa (Ravintola Wanha WPK, Koskitie 1, Huittinen)

29.11.2018 klo 16-19 Kankaanpäässä (ProAgria Länsi-Suomi Kankaanpään toimisto, Keskuskatu 51b, Kankaanpää) PERUTTU!

10.12.2018 klo 16-19 Salossa (ProAgria Länsi-Suomi Salon toimisto, Örninkatu 15, Salo)

12.12.2018 klo 16-19 Uudessakaupungissa (Ammattiopisto Novida, Viikaistenkatu 1, Uusikaupunki (B-rakennus, luokka 113))

Yritysvierailu: Paijan tilateurastamo ja pihattosikala, pe 30.11.2018 klo 11, Saarikontie 141, Urjala

Paijan tilan siat asuvat vuonna 2018 valmistuneessa pihattosikalassa. Runsas olkikuivitus ja mahdollisuus ympärivuotiseen ulkoiluun takaavat sioille mahdollisimman stressittömän kasvuympäristön. Teurastus tapahtuu samassa pihapiriissä sijaitsevassa tilateurastamossa. Vierailun ohjelmassa tutustuminen pihattosikalaan ja tilateurastamoon sekä mahdollisuus tehdä ostoksia tilamyymälässä. Lue raportti

Infotilaisuus: Erikoiskasvit vaihtoehtona, ti 16.10.2018 klo 9-15, Maatalousmuseo Sarka

Luomumpi Varsinais-Suomi, Uutta kasvua luomusta – osaamisella kannattavuutta Satakuntaan ja Gluteenittomasta viljelykierrosta erikoistumisvaihtoehto tiloille -hankkeet järjestävät infotilaisuuden erikoiskasvien viljelystä, markkinoista ja kannattavuudesta
sekä luomu- että tavanomaisen tuotannon näkökulmasta. Katso materiaalit ja lue juttu Luomulehdestä 6/2018 (s. 18)

Yritysvierailu: Suomisen maito, pe 12.10.2018 klo 11, Perttelmäentie 1, Tortinmäki 

Pirkko ja Jaakko Suomisen 140 lypsylehmän maitotilalla tuotetaan luomumaitoa 2006 valmistuneessa kahden robotin pihattonavetassa. Osa tilan maidosta käytetään Jymy-luomujäätelön raaka-aineeksi. Tilalla on laajaa yhteistyötä lähialueiden luomukasvinviljelytilojen kanssa ja yhteistyötilat tuottavat osan tilan eläinten rehustuksesta. Tilalla on oma öljynpuristamo, josta syntyvä rypsi/rapsirouhe käytetään karjan valkuaisrehuksi. Vierailulla saamme Jymy-jäätelö maistiaisia ja samalla kuulemme esittelyn Jymy-jäätelöstä.  Lue raportti

Yritysvierailu: Kieloniemen luomutila, ke 1.8.2018 klo 18, Nordvikintie 550 B, Mjösund/Kemiö

Kieloniemen luomutila on vuodesta 2014 toiminut monipuolinen luomupuutarhatila Kemiönsaaressa. Tilalla tuotetaan monipuolisesti eri puutarhakasveja kuten mansikkaa, vadelmaa, perunaa, vihanneksia ja hunajaa. Vierailulla luomuviljelijä Lea Räisänen kertoo tilan toiminnasta. Ohjelmassa on tämän jälkeen keskustelua mm. luonnonmukaisen puutarha- ja hunajantuotannon teemoista. Lue raportti

Yritysvierailu: Myssyfarmi, ti 24.7.2018 klo 18, osoite: Piimätie 620, Kyrö 

Janne ja Anna Rauhansuun luomukasvinviljelytilalla on panostettu kasvipeitteisyyteen. Viljelykierrosta löytyy apilanurmien lisäksi syysrypsiä, -ruista, vehnää ja hernettä. Rypsi yhdessä sopimusviljelijöiden tuottaman sadon kanssa jalostetaan tilan omassa puristamossa rypsiöljyksi ja herneistä valmistetaan hernerouhetta ja -jauhoa. Tilalla asuu myös pieni lammaskatras, jonka villasta valmistetaan maailmaakin valloittaneita myssyjä. Lue raportti

Temadag: Ekologisk vallodling, onsdagen 18.7.2018 kl. 10-14, Axxell Brusaby, Brusabyvägen 2,  Kimito

Dagen består av föreläsning och diskussion kring aktuella ämnen inom ekologisk vallodling och fältvandring med observationer i fält både ovanför och under markytan där vi tittar på Brusabys ekovallar i Strömma. Föreläsare under dagen är vallexperten Jan-Olof Johnsson samt Leila Warén-Backström, driftschef på Brusaby gård. Arrangörer: Projekt EkoNu! och projekt Luomumpi Varsinais-Suomi

Retki: Erikoiskasvit, ti 17.7.2018 klo 9-16.30, lähtö ja paluu (yhteiskuljetus): Isohallintie 10, 21430 Yliskulma  

Vaihtoehtoja viljalle! Päivän aikana vieraillaan Rainingon luomutilalla Liedossa, Murtolan Hamppufarmilla Marttilassa sekä Joeli Lintulan luona Mellilässä. Retki tarjoaa monipuolisen katsauksen erikoiskasvien viljelyyn ja niiden soveltuvuuteen luomutilan viljelykiertoon. Vierailukohteiden pelloilla kasvaa mm. luomukvinoaa, -kuminaa, -öljyhamppua, -tattaria, -pakastehernettä, -puhdaskauraa, -syysrypsiä, -hernettä ja -härkäpapua. Omakustanteinen lounas Sarka-maatalousmuseolla.  Lue raportti 

Yritysvierailu: Vestlax Mellangård, to 28.6.2018 klo 18, Vestlaxvägen 1219 A, Kemiönsaari

Kasper Lindroosin tilalla Vestlaxissa Kemiönsaarella kasvatetaan villasikoja sekä dexter-lihakarjaa. Lisäksi tila tarjoaa matkailupalveluita. Tila on aloittanut kotieläinten luomuun siirtämisen v. 2018, joten vierailun yhteydessä kuulemme myös tuoreen luomutuottajan mietteitä luomuun siirtymisestä. 

Yritysvierailu: Koivunalhon luomutila, ti 26.6.2018 klo 18, Kylänpääntie 117, Lieto 

Esa ja Maarit Heinosen luomukasvinviljelytilalla tuotetaan monipuolisesti palkoviljoja. Herneen, härkäpavun ja makealupiinin lisäksi viljelykiertoon sisältyy kauraa sekä nurmia, joita hyödynnetään mm. timotein ja apilan siementuotannossa. Tilan lupiinijauhoa löytyy lukuisten kauppojen hyllyistä Varsinais-Suomessa ja lähimaakunnissa.  Lue raportti

Temadag: Ekologisk frukt- och bärodling, 27.4.2018, Pargas

Läs mer

Infotilaisuus: Luomuinfoilta, 16.4.2018, Ilmaristen matkailutila, Lieto

Luomumpi Varsinais-Suomi -hankkeen esittely (Alma Lehti, ProAgria Länsi-Suomi), ajankohtaista Elystä (Erkki Aro, Varsinais-Suomen Ely-keskus), ajankohtaista tukihakuun ja kesän luomuvalvontoihin (Rosita Isotalo, Livia), kokemuksia seoskasvustojen ja aluskasvien viljelystä (Marko Väljä, luomuviljelijä). Lue raportti