5.2 Alhaisen jalostusasteen valmistus

< 5.1 Kauppakunnostus ja vähäinen käsittely | Sisällysluettelo | 5.3 Jatkojalostus / elintarvikkeiden valmistus >

Alhaisen jalostusasteen valmistusta on tilan omien tuotteiden alhainen jalostaminen, esimerkiksi: marjojen jäädyttäminen, kuivattujen yrttien jauhaminen, yrttisuolan valmistus, luomuraaka-aineiden sekoittaminen keskenään (yrttisekoitukset) sekä mehujen (täysmehu ilman sokeria) ja soseiden (ilman sokeria) valmistus.

Alhaisen jalostusasteen valmistukseen kuuluvaa valmistuttamista on esimerkiksi mehun puristuttaminen tilan omista tuotteista luomuhyväksytyssä puristamossa (ei lisätä sokeria, entsyymiä tmv.). Valmistuttamisessa toimija vie luomuraaka-aineet rahtityön tekijälle, rahtityön tekijä valmistaa tuotteet ja toimija saa valmiit luomutuotteet. Toimija vastaa luomuraaka-aineista ja tuotteiden pakkausmerkinnöistä. Tuotteiden valmistaja (rahtityöntekijä) vastaa valmistuksen aikaisesta erilläänpidosta. Myös rahtityöntekijän on kuuluttava luomuvalvontaan.

Alhaisen jalostusasteen valmistus edellyttää ilmoittautumista ELY-keskuksen valvontaan.

Ks. Luonnonmukainen tuotanto 1 Yleiset ja kasvintuotannon ehdot, luku 10 ja Luonnonmukaisen tuotannon ohjeet 8 Alhainen jalostus (www.ruokavirasto.fi > Tietoa meistä > Asiointi > Oppaat ja lomakkeet > Yritykset > Luomun lomakkeet ja ohjeet / Luomutuotannon ohjeet 1. ja 8.).

  1. Valvontaan haetaan ennen alhaisen jalostusasteen valmistuksen aloittamista lähettämällä hakemus oman alueen ELY – keskukseen. ELY-keskukseen toimitettavat lomakkeet: Luomuvalvontalomake 1 (www.ruokavirasto.fi > Tietoa meistä > Asiointi > Oppaat ja lomakkeet > Yritykset > Luomun lomakkeet ja ohjeet > Luomuvalvontaan ilmoittautuminen / Ilmoittautumislomake) JA Täydennyslomake 1e (www.ruokavirasto.fi > Tietoa meistä > Asiointi > Oppaat ja lomakkeet > Yritykset > Luomun lomakkeet ja ohjeet > Luomuvalvontaan ilmoittautuminen >  Liitelomakkeet / Elintarvikkeet, alhainen jalostusaste).
  2. Hakemukseen liitetään luomutuotteiden valmistusta koskeva luomusuunnitelma. Katso tarkemmat ohjeet: Luonnonmukaisen tuotannon ohjeet 8 Alhainen jalostus, luku 2.2 (www.ruokavirasto.fi > Tietoa meistä > Asiointi > Oppaat ja lomakkeet > Yritykset > Luomun lomakkeet ja ohjeet / Luomutuotannon ohjeet 8.).

Sivu päivitetty 21.1.2019


< 5.1 Kauppakunnostus ja vähäinen käsittely | Sisällysluettelo | 5.3 Jatkojalostus / elintarvikkeiden valmistus >