Luomukeruuohje

Tämä ohje on tarkoitettu avuksi ja hyödyksi kaikille keruualueiden luomusertifiointia suunnitteleville ja muille luomukeruutuotannosta kiinnostuneille. Ohje on laadittu osana Luomumpi Varsinais-Suomi -hanketta ja sen ensimmäinen versio on julkaistu tammikuussa 2019. Ohje perustuu Ruokaviraston (ent. Evira) ohjeisiin koskien luomukeruutuotantoa ja sitä on täydennetty muista lähteistä saaduilla lisätiedoilla. Varmista tietojen ajantasaisuus ja tapauskohtaiset tulkinnat esimerkiksi Ruokavirastosta tai alueesi ELY-keskuksesta.

Tutustu myös tammikuussa 2019 järjestetyn Luomumetsän mahdollisuudet-tilaisuuden materiaaleihin tästä.

Sisällysluettelo:

  1. Edellytykset
  2. Vaihtoehtoiset menettelytavat
  3. Luomukeruualueen liittäminen valvontaan
  4. Toimijan vuosittaiset velvollisuudet
  5. Kauppakunnostus, jatkojalostus, ostotoiminta ja poiminta
  6. Luomusuunnitelma
  7. Lisätietoa